Małopolska dawka odporności – naturalnie!

Półka ze słoikami z konfiturami
Jesień, zima to czas, kiedy nasz organizm znacznie bardziej narażony jest na rozmaite infekcje. Dlatego warto zadbać o swój układ odpornościowy. Na szczęście w Małopolsce wzmocnienie odporności nie jest trudne. Wystarczy sięgnąć po kilka wyjątkowych regionalnych produktów, aby nie obawiać się przeziębienia.v

Jak powszechnie wiadomo witaminy i mikroelementy niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu najlepiej czerpać wprost z natury. Żadne suplementy i farmaceutyki nie zastąpią świeżych owoców, warzyw i innych zdrowych i naturalnych produktów. W okresie jesienno – zimowym można korzystać z dóbr natury szczelnie zamkniętych w słoikach lub innych opakowaniach, w których ukryto małopolskie smaki utrwalone pasteryzacją lub poddane innym metodom naturalnej konserwacji. Po otwarciu wieczek znowu poczujemy smak lata… Wśród Małopolskich regionalnych specjałów odnajdziecie wiele smakołyków, które wspomogą Waszą odporność.

 
Przedstawiamy zatem małopolską receptę na zdrowie!


Po pierwsze odpoczynek i sen. Podstawą dbania o odporność jest przede wszystkim regularny sen i odpoczynek. Organizm, który jest zmęczony znacznie słabiej broni się przed infekcjami. Osoby, które zbyt dużo pracują i mają za mało snu muszą liczyć się z tym, że prędzej czy później dopadnie je jakaś infekcja. Czemu więc nie spędzić leniwego weekendu w Małopolsce i pozwolić wypocząć organizmowi. Będzie to również doskonała okazja na jesienne zakupy naturalnych małopolskich suplementów. 


Po drugie kiszonki. Warto wprowadzić do diety kiszonki. Są one doskonałym źródłem naturalnych probiotyków, które gwarantują prawidłową pracę układu pokarmowego, ale wpływają również na układ odpornościowy. Co można jeść? Najbardziej popularne są oczywiście kiszone ogórki i kapusta – jeśli w Małopolsce - to tylko z Charsznicy. Tamtejsza kapusta słynie na całą Polskę z wyjątkowego smaku i bogactwa witamin. Kisić można jednak niemal wszystkie warzywa. Udowadniają to Kalwaryjskie Przetwory z Kalwarii Zebrzydowskiej. W tej rodzinnej manufakturze powstają przepyszne kiszonki będące na liście Europejskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego – Małopolska. 


Po trzecie soki i przetwory. Małopolska słynie z wyśmienitych owoców. Zdecydowanie łatwiej zatrzymać ich smak i właściwości w postaci naturalnych soków. W regionie funkcjonuje wiele tłoczni, które na co dzień tłoczą przepyszne, pełnowartościowe soki wprost z miejscowych owoców. Dzięki temu możemy przez cały rok cieszyć się smakami lata. Na liście produktów tradycyjnych nie brakuje również smakowitych receptur na domowe przetwory. Dzięki nim można świetnie zaopatrzyć domową spiżarnię przed zimą. Konfitura, sok z soczystych malin lub innych owoców to naturalny zastrzyk odporności na co dzień. 


A po czwarte miód i produkty pszczele. To chyba najsmaczniejszy produkt, który pozwala nam zadbać o kondycję układu odpornościowego. Warto sięgać po niego nie tylko profilaktycznie, ale również wtedy, kiedy choroba już nas dopadnie. Jedząc łyżeczkę miodu codziennie, skutecznie wzmocnimy nasz układ odpornościowy. Trzeba jednak pamiętać, aby nie rozpuszczać go we wrzątku. Zbyt wysoka temperatura zabija bowiem cenne substancje, które znajdują się w tym złotym przysmaku. W Małopolsce znajdziecie chyba wszystkie rodzaje miodu. Gospodarstwa pszczelarskie oferują miody z czystych ekologicznie terenów. Dlatego warto sięgać po miód akacjowy by wzmacniać odporność, lipowy, gdy walczymy z przeziębieniem lub spadziowy, gdy chcemy wyleczyć uporczywy kaszel. Obok miodu jednym z cenniejszych darów, które człowiek otrzymuje od pszczół jest propolis. To substancja, którą pszczoły dezynfekują i uszczelniają ul. Warto po niego sięgnąć ponieważ doskonale wpływa na odporność organizmu. Działa bakteriobójczo, wskazany jest szczególnie w infekcjach górnych dróg oddechowych. W Europejskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego oraz na liście produktów regionalnych znajdziecie wielu pszczelarzy, którzy dostarczają najwyższej jakości miód i produkty pszczele. W regionie nie trudno zaopatrzyć spiżarnię w produkt najwyższej jakości. 


Jeśli macie dylemat gdzie odnaleźć producentów naturalnej małopolskiej żywności koniecznie przestudiujcie listę produktów regionalnych, tradycyjnych oraz Sieci Europejskiego Dziedzictwa Kulinarnego – Małopolska www.malopolska.pl/malopolskismak . Wskazówką może być również znak Made in Małopolska, którym posługują się producenci skupieni wokół projektu promującego najciekawsze i najbardziej wartościowe inicjatywy w regionie. Trzymajcie się zdrowo - naturalnie!

Multimedia


Baner - wydarzenia.jpg

Powiązane treści